LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia se pregătește de alegeri în teritoriile ucrainiene ocupate

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia se pregătește de alegeri în teritoriile ucrainiene ocupate

Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a declarat la 14 mai că CEC (Comisia Electorală Centrală Rusă) a început pregătirea sistemelor electorale și că recrutarea pentru a forma 615 comisii de circumscripție este în desfășurare în regiunea Donețk ocupată.

Tanc în flăcări. Foto: Profimedia

UPDATE 06.12 Forțele ucrainene au continuat să contraatace în jurul orașului Bakhmut pe 14 mai.Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că forțele ucrainene au capturat peste 10 poziții rusești la periferia de nord și de sud a lui Bakhmut în cursul zilei de 14 mai.Bloggeri ruși au susținut că trupele ucrainene au atacat spre Berkhivka, Klishchiivka și Kurdiumivka și au ocupat noi poziții nespecificate în apropierea așezărilor și au avansat în plus către Yahidne din direcția Bohdanivka. Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a susținut că forțele ucrainene nu au efectuat niciun atac în noaptea de 13 spre 14 mai, însă. ISW nu a observat confirmarea vizuală a noilor poziții ucrainene în jurul Bakhmutului. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a subliniat pe 14 mai că principalul obiectiv al Ucrainei în Bakhmut este distrugerea zonelor de concentrare a Rusiei și încercuirea orașului, nu efectuarea de atacuri frontale. Cherevaty a remarcat că forțele ucrainene au avansat recent până la 300 de metri în unele zone, iar Malyar a raportat că forțele ucrainene avansează în două direcții în suburbiile orașului Bakhmut.

UPDATE 05.33 Ministerul rus al Apărării (MOD) încearcă să distragă atenția de la recentele succese ucrainene de lângă Bakhmut, lăudând eforturile defensive ale Rusiei împotriva contraatacurilor ucrainene. Ministerul Rusiei a lăudat eforturile defensive ale Brigăzii a 4-a separată de infanterie motorizată ruse (Corpul 2 al armatei Republicii Populare Lugansk) la sud de Ivanivske, Brigăzii a 200-a independentă de infanterie motorizată de Gardă (corpul 14 armată, flota nordică) la est de Bohdanivka și a 6-a de Gardă Motorizate. Divizia de pușcași (Armata combinată a 20-a de gardă, districtul militar de vest) într-o zonă nespecificată de pe linia Soledar-Bakhmut. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins toate contraatacurile ucrainene și că Evgheni Brovko (colonel), comandant al Brigăzii a 4-a și colonelul Vyacheslav Makarov, comandantul adjunct al celui de-al 2-lea Corp de luptă politico-militar al armatei Republicii Populare Lugansk, au murit în timp ce conduceau eforturile lor de apărare. Ministerul Rusiei probabil încearcă să atenueze criticile din spațiul informațional cu privire la eșecul Ministerului de a recunoaște succesele ucrainene pe câmpul de luptă în timp util, fără a recunoaște efectiv gradul acestor succese, ceea ce este în concordanță cu recentele îndrumări de la Kremlin de a nu minimiza succesele militare ucrainene. De asemenea, Ministerul a evidențiat în mod deosebit eforturile forțelor sale regulate față de cele ale forțelor neregulate, inclusiv forțele Grupului Wagner care operează în Bakhmut.

UPDATE 04.25 „Clubul Patrioților Furioși” proaspăt înființat al fostului ofițer rus și naționalist înflăcărat Igor Girkin continuă eforturile de a-și extinde prezența și de a influența discursul public. Clubul Patrioților Furioși a anunțat pe 14 mai că formează filiale regionale și a chemat politicienii cu experiență, liderii de opinie publică și șefii organizațiilor ruse să participe. Clubul Patrioților Furioși a mai declarat că va ține o conferință de presă la Moscova, la o dată neprecizată, în iunie, în cadrul căreia va aborda modul în care Rusia poate câștiga războiul din Ucraina.

UPDATE 03.44 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol la nord-est de Kupyansk și de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove pe 14 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Masiutivka (12 km nord-est de Kupyansk), Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk), Novoselivske ( 14 km nord-vest de Svatove) și la periferia de est a Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove). Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ruse și ucrainene continuă luptele „lente” între Novoselivske și Kuzemivka (la 13 km nord-vest de Svatove) și că elemente ale Armatei 1 de tancuri rusești de gardă (districtul militar de vest) au stabilit primele linii de apărare de-a lungul legăturii feroviare din estul Novoselivske.

image

UPDATE 03.12 Surse ruse și ucrainene nu au raportat niciun atac terestre rusesc în apropiere de Kreminna pe 14 mai. Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, citând un comandant cecen Akhmat Spetsnaz, a negat informațiile conform cărora forțele ucrainene au spart liniile defensive rusești în apropiere de Kreminna, dar a recunoscut că forțele ucrainene ar putea conduce acțiuni de sabotaj și recunoaștere în zonă. ISW nu a observat afirmații sau confirmare a unei activități ofensive ucrainene semnificative în apropiere de Kreminna.

UPDATE 02.49 Forțele ruse nu au înregistrat câștiguri suplimentare confirmate în sau în jurul lui Bakhmut din 14 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în interiorul orașului Bakhmut; pe o rază de 9 km nord-vest de Bakhmut, lângă Hryhorivka, Bohdanivka și Khromove; și la 14 km sud-vest de Bakhmut lângă Bila Hora și Predtechyne. Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a susținut pe 13 mai că luptătorii Wagner au avansat până la 500 de metri în Bakhmut și că forțele ucrainene controlează în prezent 1,78 kilometri pătrați din oraș. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 02.22 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul frontului Avdiivka-Donețk pe 14 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins numeroase atacuri rusești în apropiere de Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka). Purtătorul de cuvânt al Grupării de Forțe de Sud a Rusiei (Districtul Militar de Sud) Vadim Astafyev a susținut că forțele ruse au împiedicat forțele ucrainene să efectueze operațiuni de recunoaștere în forță lângă Marinka. Un blogger rus a susținut că există lupte în desfășurare în apropiere de Novobakhmutivka (13 km nord-est de Avdiivka) și Kruta Balka (4 km nord-est de Avdiivka), dar că linia frontului rămâne neschimbată de-a lungul frontului Avdiivka-Donețk. Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul regiunii Donețk pe 14 mai. Purtătorul de cuvânt al Grupării de forțe de est a Rusiei (districtul militar de est) Alexander Gordeev a susținut că forțele ruse au zădărnicit o încercare de operațiune de recunoaștere în forță ucraineană într-o zonă nespecificată din vestul regiunii Donețk.

image

UPDATE 01.52 Forțele ruse au continuat să tragă în zonele de la vest de Hulyaipole din sudul Ucrainei pe 14 mai. Șefa Centrului de presă comun al Forțelor de Sud ucrainene Nataliya Humenyuk a declarat că forțele ruse încearcă să folosească nave port rachete, drone kamikaze și drone de recunoaștere pentru a distrage atenția apărării aeriene ucrainene. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse au lovit Kizomys și Stanislav, regiunea Herson, cu patru bombe aeriene ghidate și au vizat zonele Chornobaivka și Tokarivka cu patru muniții târâtoare. Comandamentul Operațional de Sud a raportat, de asemenea, că bombardamentele rusești au deteriorat infrastructura critică din Ochakiv Hromada. Oficialul de ocupație din regiunea Zaporijia, Vladimir Rogov, a postat filmări pe 13 mai ale Diviziei 127 de infanterie motorizată din Rusia (Armata a 5-a de arme combinate, Districtul Militar de Est) trăgând cu muniții incendiare în zona Hulyaipole. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut pe 14 mai că forțele ruse au lovit un depozit de muniție ucrainean lângă orașul Mykolaiv.

image
image

UPDATE 01.28 Forțele ruse continuă eforturile de a reface pierderile de forță de luptă folosind deținuți. Statul Major ucrainean a raportat la 14 mai că 200 de prizonieri au ajuns într-o tabără de antrenament din Rohove, din regiunea Lugansk pentru un curs de pregătire militară de patru săptămâni și că probabil că până la sfârșitul lunii vor mai sosi încă 50 de recruți. Statul Major ucrainean a mai raportat că 800 de prizonieri se antrenează în Mojnyakivka, regiunea Lugansk și că 400 de condamnați se antrenează cu Grupul Wagner în Novopetrivka, regiunea Zaporijia. Eforturile continue de recrutare în închisori fac parte dintr-o campanie mai amplă de criptomobilizare care evită nevoia de a efectua mobilizări generale, după cum a evaluat anterior ISW.

UPDATE 01.15 Mai multe surse ruse continuă să susțină că Grupul Wagner continuă cu succes recrutarea și își menține o reputație pozitivă, în ciuda provocărilor sale cu care se confruntă în Bakhmut. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut pe 14 mai că numărul celor care doresc să se alăture lui Wagner este în creștere, deoarece Wagner se asigură că toți soldații săi sunt protejați și îngrijiți. Un blogger rus a susținut că Wagner a pregătit deja cu succes aproape 10.000 de voluntari pentru „milițiile populare” din regiunile Kursk și Belgorod. O sursă de opoziție rusă a distribuit, de asemenea, un apel video postat de personalul mobilizat din regiunea Ulyanovsk, unde aceștia cer să fie transferați din armata rusă, la Wagner pentru că vor să lupte și să nu fie „abandonați ca niște pisoi” de conducerea lor.

UPDATE 00.37 Ministerul rus al Apărării (MOD) continuă măsurile de integrare a forțelor Republicii Populare Donețk (DNR) în armata rusă. Statul Major ucrainean a raportat pe 14 mai că Ministerul Apărării Rusiei a emis un ordin unei brigăzi DNR nespecificate de a-și înlocui biletele militare DNR cu bilete oficiale rusești și de a semna din nou contractele de servicii cu forțele armate ruse pentru o perioadă de minimum doi ani. Statul Major ucrainean a remarcat că Ministerul Apărării din Rusia amenință că va trimite forțele DNR, care refuză să primească bilete militare ruse sau să semneze din nou contracte, în cele mai periculoase sectoare ale frontului.

UPDATE 00.10 Oficialii ruși și autoritățile de ocupație continuă să se pregătească pentru alegerile regionale din teritoriile ocupate, care sunt programate pentru septembrie 2023. Președintele Comisiei Electorale Centrale a Rusiei, Ella Pamfilova, s-a întâlnit cu autoritățile de ocupație ruse pe 14 mai pentru a discuta despre pregătirile pentru viitoarele alegeri, inclusiv despre crearea condițiilor pentru un vot corect și sigur pentru toți rezidenții teritoriilor ocupate. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a declarat la 14 mai că CEC (Comisia Electorală Centrală Rusă) a început pregătirea sistemelor electorale și că recrutarea pentru a forma 615 comisii de circumscripție este în desfășurare în regiunea Donețk ocupată.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ruse au efectuat o altă serie de lovituri cu drone și rachete împotriva Ucrainei în noaptea de 13 spre 14 mai. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lansat un număr nespecificat de drone de diferite modele în Ucraina și că forțele ucrainene au distrus 25, inclusiv 18 Shahed 131/136. Statul Major ucrainean a remarcat că forțele ruse au lansat în total 23 de drone Shahed-136/131. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ruse au lansat un număr nespecificat de rachete Kalibr din Marea Neagră, precum și un număr nespecificat de rachete de croazieră Kh-101/555/55 și că forțele ucrainene au doborât trei Kh-101/555/ 55. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit infrastructura civilă din orașele Ternopil și Mykolaiv, precum și orașul Harkiv și Zolociv din regiunea Harkiv cu rachete S-300. Serii din ce în ce mai regulate de lovituri cu drone și rachete rusești sunt probabil parte a unei noi campanii aeriene ruse în Ucraina, menită să afecteze capabilitățile ucrainene de a desfășura operațiuni ofensive contraofensive în termen scurt. Forțele ruse au efectuat cel puțin 10 serii de lovituri în toată Ucraina, în special în zonele din spatele frontului, începând cu 19 aprilie. Forțele ruse au folosit semnificativ mai puține rachete de înaltă precizie în aceste ultime serii de lovituri, în comparație cu campania lor eșuată împotriva infrastructurii critice ucrainene din toamna lui 2022 până în iarna lui 2023. ISW a evaluat anterior că forțele ruse au cheltuit probabil o proporție semnificativă din stocul lor de rachete de precizie în campania aeriană anterioară, iar campania aeriană actuală a Rusiei ar putea folosi mult mai puține dintre aceste rachete într-un efort de a conserva stocurile limitate rămase. Forțele ruse s-au bazat în schimb mult pe lansarea unui număr mare de drone Shahed fabricate în Iran, pentru a copleși apărarea aeriană ucraineană, deși forțele ucrainene au fost mai eficiente în doborârea sistemelor de precizie rusești decât în timpul campaniei aeriene anterioare a Rusiei. Noua campanie aeriană a Rusiei pare să se concentreze pe Kiev și pe presupusele instalații industriale și logistice militare ucrainene din zonele din adâncimea apărării ucrainiene. Campania aeriană mai limitată a fost până acum mai regulată decât campania anterioară mai largă a Rusiei împotriva infrastructurii critice, iar ISW a evaluat anterior că forțele ruse ar putea încerca să efectueze serii aproape zilnice de lovituri pentru a limita potențialele operațiuni contraofensive ucrainene viitoare. Țintele presupuse și natura limitată a acestei campanii indică faptul că forțele ruse sunt preocupate de capacitățile actuale ucrainene de a lansa operațiuni contraofensive,

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă